Ferilizarea este un factor esential in cultivarea plantelor in general.

Adaosul de nutrienti in sol se face in sezonul de crestere, aprilie – octombrie. Cresterile masive se intampla in doua perioade ale sezonului: aprilie – inceputul lui iulie (cel mai important) si sfarsitul lui august-inceput de octombrie. In aceste perioade fertilizarea trebuie sa fie atat de puternica pe cat ne permite starea copacului. In perioada excesiv de calda, a 2a jumatate a lunii iulie – prima jumatate din august, arborii intra intr-o etapa de stagnare. Cresterile sunt mici sau deloc, asa ca si fertilizarea va fi redusa.

In perioada de iarna, repaos vegetativ, nu se fertilizeaza.

Adapteaza ritmul fertilizarilor la tipul de substrat folosit. Daca folosesti pamant normal (organic, gen compost) nu trebuie depasita doza recomandata de producator. Acest tip de substrat retine foarte bine apa si substantele nutritive. O supratozare ar arde radacinile fine de hranire. Daca folosesti un amestec anorganic ( asa cum este substratul recomandat de noi) dozele trebuie sa fie ma mari decat cele indicate pe ambalaj. Aceasta pentru ca nutrientii se pierd mai repede.

Pentru copacii tineri, in formare, alege un fertilizator cu un procent mai mare de azot. Pentru cei formati, unul cu doza mai mica de azot. Variantele organice, granulate sunt recomandate fata de cele lichide, sintetice. Oricare ar fi alegerea nu uita ca substantele hranitoare dintr-un sol se pierd in maxim 2-3 luni, asa ca fertilizarea este obligatorie.

Trebuie stiut insa ca fertilizarea poate avea efecte negative sau chiar dezastruoase daca o aplicam pe un arbore abia replantat ( se lasa o luna pauza), sau bolnav. Atata timp cat nu sunt cresteri, nu se fertilizeaza.