Elemente definitorii:
miniaturizare
proportii intre trunchi, ramuri principale, cele de coronament si frunze
asimetrie. Sunt putine exemple apreciate de simetrie in bonsai, ca sa nu mai vorbim de cat de dificil este sa obtii asa ceva.
naturalete. Urmele implicarii omului in modelare sunt de evitat. Copacul rezultat trebuie sa aiba aparenta unei dezvoltari naturale.
pregnanta. Imaginati-va o plimbare intr-o padure. Veti trece pe langa zeci de arbori, insa din cand in cand veti intalni si cate un exemplar aparte: batran, contorsionat, schilodit de vremuri. Asta e imaginea urmarita, a unui arbore cu caracter.

Bonsai este exercitiu cultivarii unui arbore intr-un ghiveci de mici dimensiuni, o reproducere la scara miniaturala a unui arbore din natura. Termenul japonez Bon-Sai s-ar traduce „plantat intr-un vas”. Practica este veche de mai bine de 1500 de ani, dezvoltata in China, redefinita ca stiluri insa sub infuenta zen budismului japonez. Bonsai nu este o specie de arbore si nici vreo modificare genetica pentru a creste asa cum ii vedem. Practic se poate forma un bonsai din orice specie de arbore sau arbust care raspunde bine la acest tratament. Pentru ca proportiile la scara intre un arbore de 20 de metri crescut in natura si unul de 30cm crescut intr-un ghiveci sa fie acceptabile, se aleg speciile cu frunze/ace mici. In esenta, controlul dimensiunilor se face prin tunderi periodice ale coroanei si a radacinilor.

Formarea unui bonsai insa necesita un bagaj cel putin decent de conostinte legate de speciile alese, experienta, dar si un simt al esteticii. Toate acestea se pot dezvolta in timp.

Tehnici de modelare:

  •  tunderea selectiva a frunzelor/acelor.
  •  tunderi sau taieri ale ramurilor, trunchiului si ale radacinilor.
  •  corectarea pozitiei ramurlor cu ajutorul unor sarme pentru suport sau, in cazul ramurilor prea rigide, cu ajtorul unor instrumente/parghii speciale.
  •  altoire. Se poate folosi material tanar pentru a completa o zona din care lipseste un element dorit.
  •  sculptura. Se pot crea detalii care apar in mod natural cum ar fi scorburile, ramuri spintecate de furtuni, arse de incendii, varfuri uscate, etc