Dincolo de rolul evident al unui ghiveci, forma si dimensiunile conteaza foarte mult. Un ghiveci potenteaza un bonsai sau din contra il poate pune intr-o lumina negativa.
Supradimensionarea sau din contra folosirea unuia prea mic poate duce la o imagine disproportionata, dezechilibrata per asamblu.

De asemenea puterea unui copac poate fi evidentiata prin folosirea unui ghiveci potrivit. De exemplu: un copac de 30cm inaltime si o baza a trunchiului cu diametru de 5cm va arata mai impunator intr-un ghiveci de 20cm lungime, insa intr-unul de 35cm imaginea lui va fi una slaba.

Nu incercam sa descriem aici o alegere perfecta pentru ca varietatea vaselor este mare, iar in final lucrurile tin si de gustul si preferintele fiecaruia. Nu e nimic rau in asta.
Exista insa cateva criterii de baza:

Dimensiunea
Lungimea unui vas rectangular sau oval va fi aproximativ egala cu inaltimea copacului, iar unul rotund va avea 1/3 – 1/2 din inaltime.
Inaltimea vasului se raporteaza la grosimea bazei trunchiului: un trunchi de 4cm va avea un ghiveci de 4-5cm inaltime.

Forma
Cele mai des intalnite 3 forme ale unui ghiveci pentru bonsai:
Ovala si circulara – potrivite unor copaci cu linii „feminine”, fluide, gratioase.
Rectangulara – potrivita pentru copaci cu trasaturi „masculine”: ferme, puternice, aspre.

Culoarea
Se folosesc in general culori neutre de pamant sau roca, pastelate sau cele inchise.
La artarii cu frunze rosii se folosesc de multe ori nuante fine de albastru care formeaza un contrast frumos cu nuantele de rosu ale frunzelor.
Scolile asiatice continentale folosesc destul de mult si ghivece smaltuite, dar scoala japoneza prefera pe cele fara smalt.

Nu folositi culori aprinse, sau foarte vesele, gen roz, rosu aprins etc. Un ghiveci face parte si completeaza un bonsai, insa nu trebuie sa-l eclipseze.

Bineinteles toate aceste criterii sunt orientative si nu limitative.

In perioada in care copacul e in crestere, dezvoltare, e recomandat un vas mai mare, care ofera spatiu de dezvoltare a radacinii, de ingrosare a ei si in felul acesta si a trunchiului.

Cand se ajunge la dimensiunea dorita se trece la unul potrivit. Un bonsai de mari dimensiuni ( 60-80cm inaltime) se formeaza in foarte multi ani si e dificil de pozitionat daca vorbim de o specie de interior, si dificil de manipulat. Pe de alte parte e mai bine sa ai un bonsai frumos si echilibrat de 30cm decat unul dispropotionat de 60cm.