Ulmus parvifolia, familia Ulmacee, nativ in zona de sud-est a Asiei, intalnit insa si zonele cu clima blanda unde inghetul este un fenomen extrem. In natura atinge pana la 20m inaltime.
Natural frunzele sunt mici, 2-5cm, iar la un bonsai pot fi micsorate la sub 1cm, ceea ce il face unul dintre cele mai populare specii in bonsai, cu cele mai echilibrate proportii.
Scoarta este gri cu nuante de ocru ce razbat printre crapaturile unei ramuri mature.
Pozitionare:
Creste bine in plin soare si penumbra. Nu-i plac zonele intunecate.
L-am incadrat la plante de interior pentru ca in climatul nostru nu poate fi crescut afara tot timpul anului.
Cand temperatura scade sub 5ºC trebuie adus la interior intr-un spatiu bine luminat dar neincalzit (veranda sau balcon inchis) unde temperatura ramane la cateva grade peste 0.
Este un arbore cu frunze cazatoare si are nevoie de perioada de repaus vegetativ.
Udare:
Prefera solurile umede dar nu ude in permanenta.
Umiditate:
Pulverizati zilnic daca puteti, insa nu are pretentii deosebite in acest sens.
Fertilizare:
O data la doua saptamani in perioada de creste. Nu se fertilizeaza din toamna dupa caderea frunzelor pana in primavara cand apar mugurii.
Sol:
Prefera solurile bogate cu o buna retentie a apei dar si cu un drenaj bun. Amestec de turba, scoarta, roca vulcanica, argila arsa.
Replantare:
O data la 2 ani.
Tundere / Modelare:
Raspunde foarte bine la tundere.
Dezvolta o ramificatie foarte bogata de crengi si ramuri. Vor aparea muguri chiar si pe o creanga taiata drastic si ramasa fara frunze. Mugurii care apar pe trunchi si ramuri treuiesc selectati in permanenta. Pastreaza pei cei rasariti in locurile de unde vrei sa formezi o noua ramura si elimina pe cei nedoriti, alfel vor consuma inutil din energia copacului.
Datorita acestei puternice capacitati de regenerare ulmul poate fi format doar din tundere, fara a fi nevoie decat foarte rar de sarma.
Ramurile de peste un cm grosime devin foarte rigide iar modelarea lor cu ajutorul sarmei este dificila. Da-i directia dorita unei ramuri pana sa ajunga la aceasta dimensiune.
Poti dicta directia de crestere a unei viitoare ramuri prin selectarea frunzelor pana la care tai. Daca vrei o noua ramura spre dreapta de exemplu taie pana la o frunza orientata spre dreapta.