Pentru ca un bonsai creste in vase mai ciudate si intr-o cantitate atat de mica de sol, calitatea acestuia trebuie sa fie una adecvata. Vei gasi multe retete de mixturi asa ca important e sa intelegi criteriile corecte.
Un substrat bun trebuie sa aiba cateva caracteristici foarte importante:
 
drenaj bun 
Atunci cand uzi, apa ar trebui sa curga prin gaurile de evacuare aproape imediat, in cateva secunde. Daca nu se intampla asa substratul folosit nu e cea mai buna solutie. Bineinteles, nu inseamna neaparat ca bonsaiul tau va muri, dar cu siguranta dezvoltarea lui va fi una anevoioasa.
Pentru ca o radacina sa se dezvolte sanatoasa si in maxim de potential are nevoie de umiditate dar si de aer.  Aerul este adus in sol si prin udare. Daca solul este greu, compactat, pe langa faptul ca nu permite o aerare adecvata, pastreaza prea multa apa si pentru prea mult timp.
Radacinile care stau intr-un sol ud in permanenta vor putrezi (exista specii adaptate la un astfel de mediu dar nu intra in tema noastra). Mai mult decat atat si udarea corecta va fi dificil de facut, apa penetrand greu si neomogen un pamant prea compactat. Solutia pentru a obtine un bun drenaj este granulatia, in functie de marimea copacului tau, 2-5mm sau 5-8mm. 
 
buna capacitate de retentie a apei si a nutrientilor 
Pentru asta e nevoie de texturi poroase care pot stoca o canditate suficienta de apa si nutrienti si sa le elibereze treptat.
Principiul este „umed, nu ud”. Apa trebuie sa ude si sa se scurga apoi.
Capabil de asta este in principal materialul anorganic: roci vulcanice maruntite, argile arse. Dintre materialele organice: scorta de pin, muschi sphagnum, composturile cu granulatie mai mare. Solul normal, fin, de gradina, are o foarte buna retentie, prea buna chiar, dar sufera la celelalte capitole.
Recomandam substraturile preponderent anorganice insa beneficiile acestora presupun o atentie sporita la regimul de udare. Acestea vor avea o frecventa mai mare decat un pamant normal, organic. Dezvoltarea va fi mai rapida, copacul mai sanatos, sistemul de radacini superior.
Un alt avantaj foarte important al unui substrat anorganic este reducerea dezvoltarii parazitilor, atat de intalniti intr-un sol normal.
NU recomandam un mixt anorganic si pamant normal fin de flori. Mai sanatos este sa folositi doar pamant normal. Poti adauga un sol organic dar, asa cum spuneam, de granulatie mai mare. Folosim un substrat granulat tocmai pentru a permite o circulatie mai buna a aerului la nivelul radacinii. Daca aceste spatii le umplem cu sol, ideea initiala e compromisa. Mai mult, solul se va scurge cu fiecare udare spre fundul vasului si vom obtine un efect nedorit: partea de jos a ghiveciului va fi in permanenta uda, iar partea de deasupra prea uscata, fara posibilitatea echilibrarii.
Daca programul tau insa nu se intersecteaza cu un program mai des de udare ca in cazul mixturilor anorganice, foloseste un substrat organic. Ocoleste solurile fine, compuse din tarana, nisip, etc. Multe dintre asa numitele variante de „pamant special pentru bonsai” din comert sunt defapt tarana si nisip.
De asemenea, evita folosirea folosirea pietrisului in mixturile anorgaice: in afara de drenaj, nu are niciun aport, e inutil, mai ales in givece mai mici de 30cm. Daca vrei o dezvoltare mai rapida foloseste un substrat mai uscat, care nu pastreaza apa mult timp, permite uscarea mai rapida, mai bine aerat. Radacinile se vor dezvolta mai repede. Daca vrei o stagnare si doar mentinere a formei la care ai ajuns foloseste un amestec mai umed, care pastreaza apa mai mult timp. 
 
structura stabila 
Ne referim aici la capacitatea unui substrat de a-si mentine structura cat mai mult timp fara sa se taseze, descompuna, sa nu se transforme rapid intr-o pasta, un namol care sa sufoce radacina. Ca exemplu negativ ar fi argila nearsa care se transforma in timpul udarii intr-o pasta compacta. Pana la urmatoarea udare se usuca precum o caramida iar apa o penetreaza greu, cantitatea de aer patrunsa este extrem de mica. Radacinile abia supravietuiesc intr-un astfel de mediu.De aceea inainte de a crea un amestec se recomanda cernerea componentelor de stratul fin de praf, iar dupa transplantare sa se ude abundent pana cand apa evacuata este limpede.