Periodic e nevoie de replantarea bonsaiului in acelasi vas sau intr-unul putin mai mare. Cu ocazia aceasta se tund radacinile. Copacii tineri vor fi replantati mai des, o data la 2-3 ani. Cei deja formati, maturi, o data la 4-6 ani. Speciile de conifere isi dezvolta radacinile mai lent, ca atare replantarile se fac mai rar decat la speciile de foioase sau cele exotice.

Obiectivul este de a avea radacini dese, subtiri si scurte. Chiar si un arbore de 20 m inaltime tot prin radacinile fine, capilare se hraneste. Radacinile mari, groase, au rol de sustinere, de ancorare. Cele fine sunt de hranire. Acestea ne intereseaza pentru sanatatea unei plante care sta in cativa litri de pamant.

Lungimea acestor radacini trebuie sa fie mica (radial spre marginile giveciului). Pentru a extrage nutrientii din sol printr-o radacina prea lunga, e posibil ca arborele sa risipeasca mai multa energie decat obtine. Asta inseamna declin mai devreme sau mai tarziu.

Ei bine, subiectul este destul de complex daca intri in profunzimile lui, insa esential este ca datorita acestor practici sintetizate mai sus ne putem bucura de frumusetea unui arbore de 450 de ani crescut intr-un ghiveci de 50 de centimetri.

Pasi in replantarea unui bonsai:

– pregateste noul ghiveci: acoperiti gaurile de scurgere cu o o sita pentru a nu curge granulele.
– introdu sarma pe sub ghiveci prin cele doua gauri de scurgere si prin site. Ulterior vei ancora bonsaiul de ghiveci cu ajutorul acestei sarme
– aseaza un strat de substrat/ pamant pe fundul vasului. Grosimea acestui strat depinde de cat de adanc vrei sa ingropi radacinile.
– indepartati cu ajutorul unui betisor (cele de bambus de la mancarea chinezeasca sunt ideale) pamantul vechi de pe radacinile copacului. Rasfira radacinile radial. Tunde varfurile, sau cat necesar.
– aseaza copacul in ghiveciul pregatit.
– ancoreaza-l cu sarma. Strans, de radacinile mai groase sau chiar baza trunchiului.
– adauga treptat cate o mana din substrat si, folosindu-te de betisor impinge usor granulele printre radacini astfel incat sa nu existe goluri de aer.
– uda cu dusul din abundenta pana apa curge curata.

Important: In urmatoarele trei saptamani ud cand pamantul a inceput sa se usuce usor la suprafata. Nu lasa sa se usuce. Ca idee se recomanda in perioada aceasta o udare/zi. E important pt ca radacinile fine de hranire sunt afectate si le trebuie apa. Ulterior se vor reface, fluxul de hranire se reia si sensibilitatea aceasta scade.
Nu fertiliza in urmatoarea luna. Evita sa faci imediat legarile cu sarma in vederea modelarii, mai ales in cazul copacilor care nu au un sistem de radacini bine format.

Se pot face replantari din martie si pana in septembrie. Nu se recomanda insa in perioada de iarna. Cresterile sunt nesemnificative sau deloc si refacerea plantei este mult ingreunata. La speciile de exterior este chiar exclus.