The Bonsai Art of Japan
21/03/2015
Udarea corecta a unui bonsai
21/07/2015
Arata tot

Protejarea unui bonsai de exterior pe timpul iernii

In natura arborii nu au nevoie de protectie a radacinilor fata de inghet pentru ca acestea sunt adanc infipte in pamant.
In cazul celor crescute intr-un ghiveci se impun unele masuri de protejare a radacinilor in lunile extrem de reci, decembrie – februarie, cand temperaturile pot scadea chiar si sub -20grC.
Protectia se face la nivelul ghiveciului in special dar si al coronamentului. Pozitionarea plantei se va face intr-un loc ferit de viscole.
Daca ati observant, in centrele serioase de vanzare a arbustilor, iarna ghivecele sunt apropiate intre ele si protejate cu talas sau frunze uscate pana la nivelul coronamentului.

Speciile indigene sunt mai rezistente, insa cele provenite dintr-un climat ceva mai cald, mai ales cele neaclimatizate, necesita protectie suplimentara.

Sunt mai multe trepte de inghet la nivelul sistemului de radacini si nu toate sunt cu urmari:
– Inghetarea apei din pamant: normal, nu avem motive de ingrijorare.
– Inghetarea apei in radacina la nivel intercelular. De obicei nu sunt urmari. E chiar o masura pe care plantele o iau de autoprotejare.
– Inghetarea apei la nivel intracelular: prea tarziu pentru partile afectate.
Cu unele exceptii, nu putem verifica in ce stadiu ne aflam, dar putem lua masuri astfel incat temperatura in ghiveci sa nu scada sub -10grC. Iar acest lucru nu e deloc greu de facut.

Sa luam un exemplu mai des intalnit: ai un balcon/terasa deschis.
Aseaza planta jos langa perete in punctul cel mai ferit de vanturi. Aseaza ghiveciul intr-o cutie in care ai pus talas, frunze uscate sau orice alt material termoizolator.
Verifica sa nu se usuce pamantul. Uda insa in zilele mai calde. Daca afara sunt -20 grC nu are sens sa uzi pentru ca apa va ingheta in urmatoarele zeci de minute.
E la fel de important sa plasezi bonsaiul intr-o zona ferita de vanturi pentru ca in felul acesta protejezi si coronamentul. Nu vrei sa iesi din iarna cu planta in regula dar cu o ramura uscata.

Speciile de rasinoase sunt ceva mai dificil de gestionat pentru ca amplasamentul lor necesita lumina si iarna.
Foioasele, odata ce au intrat in perioada de repaos vegetativ, frunzele au cazut, nu mai au nevoie practic de lumina. Pot fi tinute pana in martie intr-un spatiu rece dar ferite de inghet, cum ar fi un garaj, sau alta dependinta neincalzita.
Perioada de iarna pentru arborii ce cresc in zone cu ciclu vara-iarna este foarte importanta. Daca o specie foioasa de exemplu, este privata de repaosul vegetativ (40-60 zile), starea sa de sanatate va fi din ce in ce mai slaba pana la uscare. Este ceva similar cu, sa spunem, privarea de somn pentru creierul nostru.

In concluzie: iernarea unui bonsai de exterior, desi nu e un aspect atat de complicat pe cat ar parea la prima vedere, necesita cateva masuri de bun-simt pe care trebuie sa le luam daca vrem ca bonsaiul nostru sa fie sanatos si la anul. Aduna informatii despre specia pe care o ai si despre mediul in care ea traieste, nivelul ei de rezistenta la diferitele situatii ale vremii si totul va fi bine.
Neglijenta acestor factori poate duce la pierderea plantei.

Lasă un răspuns