Nu exista plante de interior, plante de apartament. Exista doar plante care pot supravietui in conditiile caselor noastre. Unele, destul de putine, o duc chiar bine. Sunt flori, plante mici care cresc la firul ierbii sau in umbra copacilor, plante din zone calde. Acestea se adapteaza bine. Copacii insa au nevoie de lumina multa, directa a soarelui, de vant, de umiditate, etc.

Asa ca, indiferent de specia pe care o ai, exotica sa de clima temperata, copacul tau se va simti mult mai bine afara in perioada calda.

Ca orice planta isi sintetizeza hrana cu ajutorul luminii solare.
Cu cat nivelul de lumina e mai mare cu atat mai viguros si mai repede se va dezvolta, cu atat frunzele sunt mai multe si mai mici.
In lipsa luminii adecvate cresterile sunt lente, distante internodale mari si frunze mai mari. Adica inversul pe care il urmaresti in dezvoltarea unui bonsai. Unii arbori au nevoie de o expunere directa in soare, altii prefera zone partial umbrite. E important sa stii ce specie este bonsaiul tau si care sunt necesitatile de crestere ale acesteia.

Speciile exotice, pot creste in permanenta la interior. Nu intra in „hibernare”, sunt vesnic verzi. Totusi, din cauza luminii scazute pe perioada iernii intra si ele intr-o semistagnare.
Pozitioneaza copacelul la fereastra si roteste din cand in cand ghiveciul pentru o dezvoltare uniforma a ramurilor.
Cand afara sunt peste 10-12 grC (inclusive noaptea) e chiar indicat sa il scoti pe terasa/balcon sau in gradina, avand grija insa ca in perioada de amiaza (13.00 – 16.00 in timpul lunilor iulie si august) sa fie ferit de soare.
Cresterile la exterior sunt mult mai puternice si rapide.

Speciile indigene se vor pastra tot timpul afara. Asta nu inseamna ca nu poti avea un bonsai dintr-o astfel de specie decat daca stai la curte. Terasa/balconul sunt zone foarte bune daca nu sunt inchise, pentru rasinoase, sau doar neincalzite pentru foioase.

Au nevoie sa simta ciclul anotimpurilor (vara, iarna), au nevoie de soare, de ger, de vant. Mai mult decat atat, iarna intra in perioada de repaos vegetativ, repaos care le revigoreaza. Private de acest ritm vor fi din ce in ce mai slabe si in final, invariabil vor muri. Speciile de conifere sunt mari iubitoare de lumina, pe cand cele foioase pot creste si in zone semiumbrite.
Nu uita insa de protectia adecvata pe timpul iernii!