Udarea corecta a unui bonsai
21/07/2015
Cand esti plecat in concediu
03/12/2015
Arata tot

Ficus retusa, cea mai buna alegere pentru un bonsai de interior.

Ficus retusa este o varietate cu frunze mici si lucioase, tot timpul verzi. Scoarta este gri-maronie, tigrata, cu puncte albe ce poate da in timp un aspect de lemn batran. Este o specie tropicala si ca atare cresterea este continua, fara perioada de repaos vegetativ.
Cu spuneam, privarea unei specii de perioada de repaos duce la slabirea copacului respectiv.

Ramurile sunt foarte flexibile, pot fi modelate usor si radical cu ajutorul sarmelor chiar si la grosimi de 1-1.5 cm. In felul acesta poate fi stilizat si restilizat dupa preferinte. Multe alte specii nu sunt atat de permisive.
Un alt avantaj major este acela ca formeaza lastari noi peste tot. Avem in felul asta sanse sa obtinem o noua ramura intr-o zona in care momentan nu exista. Ramurile de ficus care cresc lipite pot fuziona in timp, acest lucru dandu-ne alte posibilitati de manipulare a formelor.

Care sunt conditiile obisnuite ale unei incaperi in care ficusul exceleaza la adaptabilitate?

Lumina – necorespunzatoare pentru majoritatea plantelor
Nivelul de umitidate – foarte mic pentru plante

In plus, ficus retusa se dovedeste permisiv si la programul de udare. Poate suporta (crescut intr-un ghiveci de 6-8cm inaltime, cum sunt majoritatea celor pentru bonsai) chiar si 3-4 zile fara sa fie udat. Posibil cu urmari nedorite, dar supravietuieste. Frunzele cerate il ajuta sa piarda apa mai greu.

In concluzie, atunci cand cumperi un bonsai, gandeste-te bine ce cumperi si unde vrei sa-l tii.
Daca multe „plante de interior” se chinuie sa supravietuiasca in conditiile caselor noastre, ficus retusa este una care chiar se simte bine.

 

Lasă un răspuns