Prezent pe toate continentele in zonele tropicale, ficusul, parte din familia Moraceae, cuprinde aproape 1000 de specii, unele dintre ele atingand in natura dimensiuni impresionante.
Doar din cele cu frunzele nativ mici 2-4cm, se poate forma un bonsai: ficus retusa, ficus microcarpa, ficus salicifolia, dar s.a.
Ficusul este specia cea mai potrivita pentru cresterea la interior. Perfect adaptata.
Ideal pentru un incepator: destul de greu sa omori un ficus. Te lasa sa inveti pe „pielea” lui, fiind foarte regenerativ.
Dintre toate speciile, ficus retusa are cateva avantaje considerabile: scoarta frumoasa, ramuri foarte elastice chiar si la grosimi mai mari, frunze rezistente.

Pozitionare:
Poate fi crescut in permanenta la interior. Se simte insa chiar foarte bine afara in lunile calde insa ferit de soarele direct al orelor toride. Cand temperaturile scad sub 15°C, inclusiv noaptea, trebuie adus la interior.
Foarte tolerant la cantitatea de lumina, prefera lumina puternica, dar rezista bine si in zone ceva mai intunecate. Poate fi pozitionat de exemplu si la 1-2m de o fereastra, in acest caz dezvoltarea fiind totusi mai lenta. Pentru o crestere optima pozitionati copacul astfel incat sa cada soarele direct pe el macar 3-4 ore/zi.

Udare:
Foarte tolerant si la udare. Desi prefera un sol umed dar nu permanent ud, are resurse sa reziste daca mai uitam din cand in cand de el. Uda-l abundent si lasa pamantul sa se zvinte la suprafata pana la urmatoarea udare.

Umiditate:
Ficusul are nevoie de un grad ridicat de umiditate pentru a creste viguros si pentru a dezvolta radacini aerine. Pentru a dezvolta radacini aeriene are nevoie de umiditate 100%, asta inseamna sa-i construiesti o minisera.
Rezista insa si intr-un aer mai uscat.

Fertilizare:
In perioada de crestere, aprilie – octombrie, fertilizeaza o data la doua saptamani. In perioada de iarna, o data pe luna.

Sol:
Are nevoie de un substrat bogat dar foarte bine drenat: un mixt de 30% scoarta de pin/ muschi sphagnum si 70% roci vulcanice. Rezultate foarte bune se obtin si intr-un mixt total anorganic.

Replantare:
O data la 2-3 ani se scoate cu grija din ghiveci, se indeparteaza substratul de pe radacini, se tund varfurile acestora si se replanteaza. Cu aceasta ocazie se schimba pamantul.

Tundere:
Tunderea coroanei se poate face pe tot parcursul anului. Lasati 2-3 frunze pe ramura atunci cand tundeti. In urma taierii ramurii fortam copacul sa produca ramificatii. De la baza frunzelor ramase vor creste ramuri tinere.
Pe exemplare sanatoase care nu au suferit transplantari in anul respectiv se poate face in lunile iunie-iulie o defoliere toatala. Frunzele nou crescute vor fi mai dese si de dimensiuni mai mici.
Modelarea se face cu ajutorul sarmelor sau prin tundere. Ramurile au o elasticitatea foarte buna si permit rasuciri spectaculoase.
Lasa sarma pe ramara pana cand tinde sa fie acoperita de scoarta. Inlatura cu grija sarma si leaga iar daca e necesar. Nu lasa sarma sa fie incastrata de scoarta in crestere.