Molidul, familia Pinaceae, cuprinde aproximativ 35 de specii raspandite de regula in emisfera nordica. Ajunge in natura pana la 60m inaltime.
Ramurile tinere sunt elestice si permit modelari extreme. Foliajul marunt creaza proportii bune.

Pozitionare:
Soare si penumbra, aceasta mai ales in orele fierbinti ale verii. Exclusiv la exterior.

Udare:
Udati si lasati pamantul apoape sa se usuce intre udari. Nu necesita un program special insa nu apreciaza perioadele prea lungi de ariditate.

Umiditate:
Ca majoritatea celorlalte specii si ienuparul iubeste umiditatea. Rezista foarte bine insa si intr-un climat ceva mai uscat. Pulverizati seara o data pe zi si va fi foarte bine.

Fertilizare:
In perioada de crestere (aprilie-octombrie) o data la doua saptamani. In perioada de stagnare nu fertiliza.

Sol:
Necesita, ca toate rasinoasele, un sol cu un drenaj foarte foarte bun. Un mixt preponderent anorganic cu granulatie minima 2-3mm este necesar.

Replantare:
O data la 2-3 ani, primavara. Schimbarea substratului se face cu grija, pastrand o parte din pamantul din jurul radacinilor. Relativ sensibil la dezgolirea totala a radacinilor. Nu spalati radacinile de pamant.

Tundere:
Pastrati din foliaj cand tundeti. Taiati cat se impune din ramurile fine cu o foarfeca sau cleste special foarte bine ascutit. Lasati acele tinere sa creasca 2-3cm cel putin inainte de a reduce.
Foliajul trebuie sa nu fie lasat sa cresca foarte dens, pentru ca partile din interior sa aiba lumina si aerisirea necesara.